“Goed om erbij stil te staan dat we soms heel persoonlijke vragen stellen aan cliënten”
Vraag aan mensen bij een workshop of ze zélf een diagnose hebben of medicijnen gebruiken, en je krijgt terughoudende reacties. Dat is toch privé. Maar als begeleider stel je wel veel van die persoonlijke vragen aan je cliënt. Dat besef drong goed door bij de 30 aanwezigen van de workshop over LifeWise op het congres over LVB en zorgmijden op 6 juni jl. door Hanna Peels (gedragsdeskundige) en Nicolette Jansen (zorgmanager). LifeWise is het methodisch kader voor de begeleiding van met mensen met LVB en bijkomende complexe problematiek, ontwikkeld door Middin en Cordaan.
“Goed om erbij stil te staan dat we soms heel (of te) persoonlijke vragen stellen aan cliënten,” aldus een deelnemer. Ook kwam de manier van communiceren aan bod. Dat gaat niet altijd even gemakkelijk en ook niet altijd op de juiste toon. Een van de aanwezigen: “Ik vind dat we inderdaad grenzen mogen stellen aan welke taal we van cliënten accepteren. Bij ‘ons’ zijn er niet altijd gevolgen, maar in de maatschappij wel.”
Zelfbeschikkingsrecht
Al bij de opening van het congres ontstond er een mooie discussie over het zelfbeschikkingsrecht van mensen met LVB. Daarin werden dingen gezegd als: “Het is zo moeilijk methodisch te blijven werken” en “Wie ben ik om over het leven van een ander te beslissen”. Maar ook over de samenwerking in de praktijk: “Het netwerk werkt vaak tegen” en “Samenwerking met GGZ is zo moeilijk”.
De presentatie over LifeWise was aan het einde van de dag. Alle lijntjes kwamen zodoende mooi samen: de dilemma’s uit de discussies en workshops kwamen weer terug in de workshop rond LifeWise – maar dan onderbouwd over wat je als begeleiding of behandelaar kunt doen.